Odd Fellow Jeugdprijs: Essaywedstrijd voor scholieren van Almere College en Ichthus College in Dronten
Odd Fellows Dronten organiseerde opnieuw de deelname aan de European Odd Fellow Jeugdprijs i.s.m. het Ichthus College en Almere College. Leerlingen van de bovenbouw Havo en VWO konden een essay schrijven over een actualiteit. Op dinsdagavond 5 maart heeft een enthousiaste wethouder, Peter Duvekot, in het Odd Fellowhuis bekendgemaakt dat Anna Veeman van het Almere College de winnaar was van de reis naar IJsland en New York om samen met jongeren uit andere landen internationale kennis en ervaring op te doen.
Anna schreef over de vraag wat globalisering ons brengt en wat de negatieve effecten zijn van bijvoorbeeld onze westerse consumptiemaatschappij met focus op economische groei. Zij pleit voor de inzet van positieve effecten van de globalisering voor iedereen, dus ook voor de minderbedeelde landen van de wereld. Zij volgt daarbij de filosoof John Locke die stelt dat we een samenleving moeten bouwen op basis van gelijkwaardigheid en besluiten moeten nemen die voor zoveel mogelijk mensen positief uitpakt. En last but not least: laten we vooral zelf, als individu, ons steentje bijdragen.
Ook de andere vier deelnemers schreven prachtige essays. Imke de Bree en Mette Loosman van het Ichthus College schreven over de placebo. De hamvraag hierbij is: mag een arts – en de wetenschap – een placebo voorschrijven zonder dat de patiënt dit weet? Beide dames beargumenteren dat de neppil zelfs werkt als de patiënt wel weet dat het een placebo is.
Maren van den Hemel van het Almere College schreef een essay met de titel: ‘Klimaatverantwoordelijking.’ Een samentrekking van verantwoordelijkheid en klimaatverandering. Mooi gevonden en het zet meteen aan tot discussie. Wie is verantwoordelijk voor klimaatschade en vooral: wie moet het oplossen?
Nora Dillerop van het Almere College schreef in een complex essay over de Franse idealen: ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap.’ Ze legde vooral de nadruk op gelijkheid. Haar opvallendste uitspraak: ‘Gelijkheid leidt tot ongelijkheid en vice versa’, vooral omdat de begrippen alles te maken hebben met emoties. Misschien een filosofisch onderzoeksonderwerp?
In interviews voorafgaande aan de avond hadden de genomineerden in pittige gesprekken de jury al mogen overtuigen met hun betoog. De juryleden Yvonne den Boer, Truus van Keulen en Mireille van der Steen hadden prettige gesprekken met deze talentvolle jonge mensen die begaan zijn met wat er in de wereld gebeurt. Eigenlijk verdienen ze allemaal de eerste prijs. De voorgelezen juryrapporten waren dan ook positief en alle kandidaten kregen een welverdiend certificaat van deelname. Maar er moest gekozen worden en het verhaal van Anna Veeman werd uitverkoren.
De bedoeling van de competitie is om jonge mensen de gelegenheid te geven zich te verdiepen in de actuele wereld en zich hierover te laten horen. Dit jaar waren er zeven inzendingen, waarvan er vijf genomineerd waren. Alle vijf sterke kandidaten, die het de jury moeilijk hebben gemaakt om een keuze te maken. In het Odd Fellowhuis hielden de vijf een prachtige elevator pitch over hun onderwerp voor een rijk gevulde zaal. Het publiek was onder de indruk van de diepgang die de dames (heren lieten dit jaar verstek gaan) lieten zien. Mooi om zoveel talent te zien bij jonge mensen. Menigeen zal na deze avond nog eens het gesprek aangaan over de actuele thema’s.
Anna gaat met ca 30 winnaars uit andere Europese landen o.a. in New York een ambassade en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties bezoeken en in IJsland kennis vergaren over het klimaat en geothermische energie, met daarbij volop gelegenheid om nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Een betekenisvolle ervaring die veel invloed heeft op je wereldbeeld en keuzes voor studie en levenspad, zo vertelden de enthousiaste aanwezige eerdere winnaars, Mourad Lagsir, Rachel Pascoe en Tessel Schrijer. Ook gaven zij de deelnemers mee om scherp en kritisch te blijven denken, niet de menigte te volgen en open te blijven staan voor cultuurverschillen en mensen die anders kunnen denken over normen en waarden. “Blijf ontdekken en jezelf ontwikkelen, ga het gewoon doen!”
Wethouder Peter Duvekot mocht bekend maken dat Anna de winnaar was en had -terecht- ook mooie woorden voor alle deelnemers. ‘Voor mij zijn jullie allemaal winnaars.’ De durf om, soms spannende, uitspraken te doen bij de deelnemers sprak hem erg aan en hij gaf ze de opdracht mee zich vooral te laten horen en nooit hun creativiteit op te geven. Alle bijdragen inspireerden hem om prikkelende discussies te kunnen voeren in de gemeentelijke organisatie. Tijdens de gezellige nazit kwam hij spontaan met het plan om met deze jongeren een soort debat te organiseren in de gemeente Dronten. ‘Wij kunnen zulke mensen gebruiken, ze brengen vernieuwing.’
Anne Langereis, de voortreffelijke voorzitter van de avond, hield de aanwezigen een uitspraak van Eleanor Rooseveld voor, die ook Odd Fellow was: ‘Het is niet genoeg om te praten over vrede, we moeten erin geloven. Het is niet genoeg om te geloven in vrede, we moeten eraan werken.’ Deze jongeren staan in de startblokken om dit waar te maken.
Onder het genot van een drankje was er een gezellige nazit voor de vele gasten, waaronder trotse ouders. Ontelbare complimenten waren te horen aan het adres van alle jongelui die aan deze wedstrijd hebben deelgenomen. Chapeau.
Tekst: Truus van Keulen
Beeld: Wim Hijink