– Odd Fellow Jeugdprijs: Zeven hoopvolle visies op een betere wereld –
“Wat geeft het veel moed om te horen hoe deze zeven jonge denkers in hun essay met veel passie nieuwe denkbeelden beschrijven die bijdragen aan een mooiere wereld.” Dat zei Peter van Bergen, wethouder onderwijs in Gemeente Dronten na de pitches van de zeven deelnemers aan de Odd Fellow Jeugdprijs. Op vrijdagavond 28 februari maakten zij veel indruk met het delen van hun essay-thema’s in een bomvol Odd Fellowhuis. Roald Bloemendal, winnaar in 2019, onthulde dat Rachel Pascoe de gelukkige was die op 5 juli met een groep winnaars uit Europese landen op reis gaat naar IJsland en de Verenigde Staten.
De Odd Fellows Dronten hebben deze deelname aan de European Odd Fellow Youth Tour voor de vijfde keer georganiseerd i.s.m. het Ichtus College en Almere College. Britt Borsboom, José Hagting, Joep Nelissen, Rachel Pascoe, Idske Roest, Marlene Schneider en Floris Wesselink deden mee. “Het is een unieke en verbindende ervaring voor jongeren,” aldus Mireille van der Steen, één van de juryleden van de wedstrijd. “Zij kiezen voor hun essay een thema van de Verenigde Naties of waar Odd Fellows zich mee bezig houden, zoals vriendschap, verbondenheid, wijsheid en het werken aan een betere wereld. Het is een mooie ervaring om iets te kiezen wat je aanspreekt en daarover je gedachten op papier te zetten. Vervolgens interviewen wij, deels in het Engels, de deelnemers over het essay, de argumentatie en hun kijk op de wereld en hun toekomst. En vanavond presenteren ze in drie minuten een samenvatting van hun essay aan een zaal vol publiek en krijgen ze een juryrapport met feedback op hun werk.”
Deelneemster José Hagting van het Almere College greep deze kans aan om zich verder te verdiepen in het thema milieu en dit te delen met anderen. Ze beschreef het lange uitblijven van actie van de overheid, nu resulterend in de stikstofcrisis met veel impact en gevolgen -ook mentaal- voor boeren. Het inspireerde haar tot het voorstellen van een milieubeschermingsdienst die continu samen met de boeren werkt aan een lange termijn oplossing voor de problemen.” Voor ouders is het ook een bijzondere ervaring om hun kind hiermee bezig te zien. “Fantastisch,” aldus José ’s moeder, die vooraf nog niets had gelezen van wat ze had geschreven. “Ze heeft het helemaal zelf gedaan en het is heel leuk om haar ontwikkeling te zien en haar te zien presenteren. Er stáát echt iemand!”
Idske Roest, die in haar essay de voordelen beschrijft van auto’s op waterstof, vertelde dat op het Ichtus College de hele klas een essay schreef en iedereen zelf mocht beslissen om mee te doen met de wedstrijd. Trots op haar essay, had ze het ingediend en ook de jury vond dat ze haar argumenten goed had onderbouwd. Spannend vond ze het wel, om hier te presenteren en de mening en feedback van de jury op haar werk te horen.
Britt Borsboom, die in haar essay bekeek wat oorlogen de mensheid heeft opgeleverd, had vooraf haar verhaal al wat meer gedeeld om af te tasten wat de morele grens is van wat wel en niet kan worden gezegd. “Heel waardevol om zo elkaars meningen te delen en hier ook naar elkaar te luisteren,” vertelde ze. Het heeft haar weer nieuwe inzichten opgeleverd en aan het denken gezet.
Winnaar Rachel Pascoe met
wethouder Peter van Bergen
Rachel Pascoe bleek uiteindelijk de gelukkige die de meeste jurypunten had behaald en viel bijna van haar stoel van verbazing toen bekend werd gemaakt dat zij de reis had gewonnen. “Vooraf had ik al wat essay’s van andere deelnemers gelezen,” vertelde ze. “Die waren zo ongelooflijk goed dat ik er echt geen rekening mee had gehouden dat ik zou winnen.” Ook haar ouders Dave en Jacqueline en zus Suzanne waren vol verbazing, wat snel plaatsmaakte voor trots. “Ze is er in de kerstvakantie druk mee bezig geweest,” vertelde moeder Jacqueline. “Twijfelde nog over het onderwerp, maar dit is toch waar ze al twee jaar vol passie mee bezig is en waar ze ons als gezin ook mee inspireert. Het is heel mooi hoe haar inzet met deze prijs wordt beloond.” Ook de jury had gezien dat ze zich echt in het onderwerp had verdiept en er doelgericht en enthousiast mee bezig is. “Het is een indrukwekkend en goed doortimmerd betoog om de ecologische voetafdruk te kunnen verminderen,” aldus jurylid Mireille. Tijdens haar reis naar IJsland en de Verenigde Staten, met jongeren uit o.a. Noorwegen, Zweden, Finland en Zwitserland, zal Rachel nog veel mooie ideeën gaan uitwisselen en opdoen om te werken aan haar ideaal dat we met elkaar (meer) plantaardig zullen gaan eten. Nog vier maanden om ernaar uit te kijken!