Filosofisch Café Dronten, opgericht door Odd Fellows

Werkgroep leden Sjoerd Feenstra en Ingrid Veeman vertellen over het Filosofisch Café Dronten bij Omroep Flevoland

Er bestond nog geen Filosofisch Café in Flevoland en Odd Fellows Dronten heeft zich ingezet om dit sinds 2018 te realiseren. Een werkgroep organiseert vier avonden per jaar met een grote afwisseling in sprekers en onderwerpen. Van zeer verdiepende tot luchtigere avonden, gericht op oude én nieuwe denkers en met een filosofische kijk op thema’s als kunst, geluk, emoties, leven en dood. Iedereen die houdt van denken, luisteren en praten is van harte welkom!

De avonden starten met een inloop vanaf 19.30 uur, waarna er een inleiding volgt van een spreker. Na een korte pauze is er een gezamenlijk gesprek tussen de spreker en het publiek. We sluiten af met een nazit. Het Odd Fellowhuis aan de Ketting 6 in Dronten is de sfeervolle en gastvrije locatie waar we de Filosofische Café’s organiseren.

Wil je per mail de uitnodigingen van komende avonden ontvangen of heb je andere vragen? Neem dan contact op via info@filosofischcafedronten.nl
Je kunt ons ook volgen op facebook via www.facebook.com/filosofischcafedronten


Een impressie van de sprekers die we al te gast hebben gehad in het Filosofisch Café Dronten:

 

3 oktober 2018: Els van der Wal met een kennismaking van de belangrijkste denkrichtingen in de filosofie.

In onze allereerste Filosofische Café-avond liep classicus Els van der Wal met reuzenstappen door de filosofie. De denkwijzen van filosofen als Plato en Aristoteles zijn nog steeds verrassend actueel! Ze liet ons zien hoe dit gedachtengoed nog steeds van invloed is op de dagelijkse dingen die we doen.

 

 

 

6 februari 2019: Menno de Bree over waarom het onmogelijk is om gelukkig te worden van je werk.

Met aandacht voor:

  • Waarom je nooit moet doen wat je wilt
  • Waarom het leed van veertigers zo wordt onderschat
  • Wat je twintigers kunt adviseren om hun leven op de rails te krijgen
  • Hoe je in drie stappen echt gelukkig kunt worden
  • Waarom mindfulness nooit je werkstress zal reduceren
  • Waarom mannen met passies zo vreselijk zijn
  • Wat de oude Grieken over je relatie te zeggen hebben
  • Hoe dochters hun vriendjes temmen

 

 

11 april 2019: Jan Warndorff over ‘De filosofie van het boerenverstand’

De maand van de filosofie vierden we met de vernieuwende filosofie van Jan Warndorff die zich helemaal richt op het alledaagse leven. Voel je je ook wel eens tekort schieten als je je leven naar je hand wilt zetten en niet (altijd) lukt wat je wilt? Het was een verrassende avond waarin we samen met Jan ontdekten dat het leven niet om te begrijpen is, maar om van te houden.

 

 

 

 

13 september 2019: Jannah Loontjens over ‘Wat verstaan we eigenlijk onder waarheid?’

Schrijver en Filosoof Jannah nam de uiteenlopende begrippen van waarheid in de geschiedenis van de filosofie met ons door en verbond dit met de vormen van waarheid waarmee zij als schrijver van ofwel fictie of non-fictie te maken krijgt. Lang dacht ze dat het gebruiken van haar verbeelding tijdens het schrijven de waarheid het dichtst benaderde. Na het schrijven van haar laatste boek, Als het over de liefde gaat, twijfelde ze daar aan. Ze deelde met ons de beschrijving in haar boek van een wandeling met haar partner in Italië, waarbij ze haar leven en liefdesrelatie overdenkt. In een boek verhaal je als een romancier, maar wat je beschrijft is waar gebeurd. Maar wat betekent dat eigenlijk? Is non-fictie altijd meer ‘waar’ dan fictie?